Elkezdjük végre ezt a nagyon izgalmas témát, amellyel előbb vagy utóbb minden anyuka szembetalálja magát: a hozzátáplálást. Hogyan, mikor, mit, mit nem és legfőképpen miért?
A mai bejegyzésben arról írunk, ugyan honnan származnak a javaslatok, irányelvek.
A hozzátáplálásról sok helyen olvashatsz, de mégis mi az alapja a javaslatoknak?
Honnan tudjuk, hogy egy- egy gyümölcsöt, zöldséget, összetettebb ételt mikor lehet bevezetni a kisbabák étrendjébe?
Mi itt a blogon az ESPGHAN, azaz a European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition alapelveiből és javaslataiból szemezgetünk. Ez egy olyan európai tudományos társaság, amelynek célja a kisdedek, gyermekek egészségének megóvása, különös tekintettel a gyomor-bél rendszerre, ezek szerveire és betegségeire fókuszálva. Az ESPHGAN sokszor hivatkozik ajánlásaiban a WHO-ra, és tagjai Európában és Európán kívül is oktatnak gyermekorvosokat, nővéreket, dietetikusokat, táplálkozástudományi szakértőket. ( IDE kattintva éred el az angol nyelvű oldalt.)
A hozzátáplálásról írt szösszenetünket azzal kell kezdenünk, ami a csapból is folyik, a WHO, valamint az európai és amerikai szakmai grémiumok is ezt javasolják, és természetesen ez a Mami Gyógyít blog szerzőinek is az ajánlása:
6 hónapos korig lehetőleg kizárólagosan szoptasson az anyuka!!!
Hogy miért, arról könyveket lehetne írni, és írnak is.
Viszont most a hozzátáplálásról írunk, úgyhogy a 3 alapesetből indulunk ki: a kisbabád szopik/ szopik+tápszeres/csak tápszeres- az első kérdés, amely felmerül benned, ez lesz:
MIKOR KEZDJEM A HOZZÁTÁPLÁLÁST?
Ezzel folytatjuk hamarosan!
*******************************
Ha szeretnél friss információkat a gyermekbetegségekről megbízható forrásból, (= orvosoktól, tőlünk), akkor szeretettel várunk hírlevelünkkel, itt feliratkozhatsz:
Mami Gyógyít hírlevél feliratkozás
Kommentek