Mami Gyógyít

Hozzátáplálás: BIO vagy nem BIO?

kukac

Bio vagy nem Bio?

Kényes téma és megosztó poszt lesz, amiről mindenkinek megvan a véleménye.

A “Bio terméket adjak vagy sem?” kérdésre nehéz a válasz. 20-30 évvel ezelőtt ez nem volt kérdés, mert nem volt bio. Vagy épp ellenkezőleg, több volt a biotermék, mint nem bio…csak akkor még nem így hívtuk.

Természetesen mindenki a legjobbat akarja kisbabájának, és az elején nagyon oda is kell figyelni, mit adunk, hiszen a baba kis szervezete még nagyon éretlen. Mi azt javasoljuk, hogy ha a pénztárcád engedi, a hozzátáplálás elején inkább vegyél ellenőrzött gyümölcsökből és zöldségekből készült, jó minőségű bébiételt (Hipp, Kecskeméti, Univer), ezek közül sok alapból is bio. Nézz szét több helyen, néha kétszeres árkülönbség is lehet egy- egy üzlet között, és nem feltétlenül az olcsó termékeiről híres nagyáruházban kapod meg a legolcsóbban az adott márkát!

Másrészről viszont a bölcsiben/oviban sem fog kizárólag bio-zöldséget és gyümölcsöt kapni a gyermeked, szóval előbb-utóbb muszáj lesz hozzászoknia a „normál” alapanyagokból készült pürékhez és ételekhez.

Inkább közelítsük meg onnan a dolgot, hogy mi a különösen veszélyes: a tömegtermelésből származó, fólia alatt termesztett, műtrágyával és egyéb anyagokkal kezelt zöldségekben és gyümölcsökben? Hát ezek bizony nem a legjobb választások kisbabádnak! Rengeteg bennük a nitrát, a mesterséges anyag. Próbáld ezeket elkerülni, és inkább vásárolj piacon, helyben termelt terményeket helyi gazdáktól, néniktől. A bejegyzés írója a nagyon pici babájának nem adott sem banánt, sem mangót, sem bizonytalan helyről származó gyümölcsöt (például spanyol felfújt barackot tél közepén, vagy dél- amerikai körtét ), sem primőr zöldséget. A nyári gyümölcsszezon kezdetéig kapott a kisfia bébiételt, majd nyáron  bevásárolt a helyi piacon körtéből, barackból, nektarinból, sárgarépából stb. és szépen fokozatosan állt át a normális alapanyagokra.

Mégis milyen konkrét veszélyeket rejtenek az agyonkezelt növények? Mi történhet kisbabáddal, ha mégis sok ilyet kap?

Mint írtuk, a  primőr zöldségek nitráttartalma nagyon magas lehet!!! A magas nitráttartalom súlyos betegséget, akár oxigénhiányos állapotot is okozhat kisbabádnál.

Az Európai Unió által megengedett nitrát- határérték: 200mg/kg a bébiételeknél. (forrás: HIPP)

A mi ajánlásuk ismét az arany középút:

Nagyon pici babádnak, 4-6 hónaposan vedd meg az ellenőrzött minőségű bébiételt, amely sok esetben bio – majd fokozatosan hozzászoktathatod a normál gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

Egy gyakorlati példa- a józan észre hallgatva:

“4 hónaposan csak bébiételt kapott a kisfiam (a szoptatás mellett), ami egyúttal bio is volt a legtöbb esetben. 5 és fél-6 hónaposan kezdtem bevezetni a normál (nem bio) almát, amely magyar termelőktől származott, és ezután bátran adtam neki igazi almából készült pürét. Az alma bébiételt pedig elfelejtettük. Így tértem át fokozatosan az igazi gyümölcsökre a többi esetben is: 4-5 hónaposan (bio)gyári püré körtéből, barackból, 7-8-9 hónaposan pedig piacról származó igazi gyümölcs. Igazi banánt csak 11-12 hónapos kortól adtam neki, a mangóból pedig, ha épp kedvünk támad, még mindig az üveges változatot részesítem előnyben. De egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy lassan oda sem megy a bébiétel- részleghez, holott előtte a fél polcot bevásárolta”- egy 15 hónapos kisfiú anyukája

Kívánunk neked sok sikert a hozzátáplálásban, ebben a szép feladatban!

Ne feledd, olvasd el az ajánlásokat, de mellettük hallgass a józan eszedre is- és  ami a legfontosabb-vedd figyelembe kisbabád igényeit!!!

Források:

HIPP hozzátáplálási tanácsadó füzet, tapasztalataink és a józan eszünk 🙂

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!